Are you looking for information about offers, devices or your account?

Please choose your local Vodafone website

COVID-19: Το DreamLab ολοκλήρωσε τη Φάση 1 της έρευνας Corona-AI

3 minute read

Πολλές χώρες ανά τον κόσμο «χαλαρώνουν» τα περιοριστικά μέτρα, όμως η απειλή της πανδημίας δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Οι επιστήμονες διερευνούν όλες τις πιθανές θεραπείες για την αντιμετώπιση του COVID-19 – και εδώ ακριβώς έρχεται να βοηθήσει το smartphone σου. Με την εφαρμογή DreamLab του Ιδρύματος Vodafone, το κινητό σου μπορεί να επιταχύνει δραστικά αυτό το σημαντικό έργο.

Το DreamLab λειτουργεί αξιοποιώντας την συνδυαστική επεξεργαστική ισχύ των smartphones, όσο αυτά βρίσκονται σε αδράνεια: αναλύει περίπλοκα δεδομένα, κι έτσι βοηθάει να προχωρήσουν σημαντικές επιστημονικές έρευνες του Imperial College London. Ένας απλός υπολογιστής, δουλεύοντας 24 ώρες το 24ωρο, θα χρειαζόταν δεκαετίες για να επεξεργαστεί τον ίδιο όγκο δεδομένων – όμως ένα δίκτυο από 100,000 smartphones που δουλεύουν κάθε νύχτα, τα καταφέρνουν μόλις σε λίγους μήνες.

Χάρη στους χρήστες του DreamLab, η Φάση 1 του ερευνητικού έργου Corona – AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) έχει φτάσει στο τέλος της. Από τον Απρίλιο, που ξεκίνησε το έργο, οι χρήστες μας ολοκλήρωσαν σχεδόν 100 εκατομμύρια υπολογισμούς.

Η γρήγορη πρόοδος της έρευνας ήταν εφικτή, με τη δύναμη 140,000 συσκευών που κάθε βράδυ, με το DreamLab, επεξεργάζονταν περίπου 1.3 εκατομμύρια υπολογισμούς. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 10 υπολογισμούς κάθε νύχτα ανά συσκευή, με τη συνολική επεξεργαστική ισχύ του DreamLab να ξεπερνά κατά πολύ αυτήν του υπερ-υπολογιστή που βρίσκεται στο Imperial.

Corona – AI, Φάση 1 – 100 εκατομμύρια υπολογισμοί
140,000 συσκευές επεξεργάζονταν 1.3 εκατομμύρια υπολογισμούς κάθε νύχτα
140,000 smartphones = 3 υπερ-υπολογιστές

Η Φάση 1 εστίασε στο να εξετάσει χιλιάδες διαθέσιμα φάρμακα και ουσίες των τροφών, και να εντοπίσει σε αυτά αντι-ιικές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ίαση των ασθενών με κορωνοϊό.

Το ερευνητικό έργο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εξακριβώσει, μέσα από μαθηματικές προσομοιώσεις, τις επιδράσεις που μπορούν να έχουν τα διαθέσιμα φάρμακα και τροφές στο γενετικό προφίλ του COVID-19. Η τεχνητή νοημοσύνη επιλέγει ποια φάρμακα και τροφές να εξετάσει, με βάση τις πληροφορίες των ερευνητών, αλλά και τους υπολογισμούς που καταδεικνύουν ποιοι συνδυασμοί είναι πιθανότερο να φανούν επιτυχείς.

Τώρα που η Φάση 1 του έργου Corona – Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ολοκληρωθεί, το Imperial College θα δημοσιεύσει κάποια αρχικά ευρήματα και η Φάση 2 της έρευνας θα ξεκινήσει. Ενώ η Φάση 1 εξέτασε την επίδραση μεμονωμένων φαρμάκων και ουσιών των τροφών στον COVID-19, η Φάση 2 θα εμβαθύνει στους πιο υποσχόμενους συνδυασμούς φαρμάκων και τροφών, με στόχο τη βελτιωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στην ασθένεια.

Και στις δύο Φάσεις, οι ίδιοι οι ερευνητές αποφασίζουν να κάνουν πραγματικές δοκιμές των υποσχόμενων ευρημάτων, βασιζόμενοι στις μαθηματικές προσομοιώσεις του Corona – AI. Μόνο τότε μπορούν οι νέες θεραπείες να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Ο Δρ. Kirill Veselkov, επικεφαλής της έρευνας στο Imperial College London, υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης θεραπειών, ακόμη κι αν παραχθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.

«Οποιαδήποτε θεραπεία πιθανώς αναπτυχθεί από αυτή την έρευνα, θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το εμβόλιο και δεν θα το αντικαθιστά» ανέφερε ο Δρ. Veselkov. «Ειδικά στην περίπτωση που ο ιός μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται, οπότε θα συνεχίσει να μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια».

Η έρευνα αυτή θα γίνει πραγματικότητα εάν όλοι μας βάζουμε τα smartphones (και τα tablets) μας στη φόρτιση κάθε βράδυ, και ενεργοποιούμε το DreamLab app. Είναι διαθέσιμο για δωρεάν λήψη σε iOS και Android, από το App Store και από το Google Play αντίστοιχα.