Are you looking for information about offers, devices or your account?

Please choose your local Vodafone website

Πώς λειτουργεί το DreamLab;

3 minute read

Φαντάζεσαι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση των ασθενειών, πηγαίνοντας απλώς για ύπνο;

Η εφαρμογή DreamLab του Ιδρύματος Vodafone σε βοηθάει να κάνεις ακριβώς αυτό. Διαθέσιμο για συσκευές iOS στο App Store και για συσκευές Android στο Google Play, η εφαρμογή χρησιμοποιεί την υπολογιστική ισχύ του smartphone σου για να επιλύσει ερευνητικά προβλήματα πιο γρήγορα, και να καταπολεμήσει ασθένειες.

Πώς λειτουργεί το DreamLab;

Το smartphone σου είναι ένας μικρός αλλά ισχυρός υπολογιστής. Όταν βρίσκεται σε αδράνεια - όπως όταν κοιμάσαι τη νύχτα - η ισχύς του μένει ανεκμετάλλευτη. Το DreamLab την αξιοποιεί για καλό σκοπό: για να επιταχύνει την πρόοδο σημαντικών ιατρικών ερευνών. Κάθε συσκευή «κατεβάζει» μικροσκοπικά ερευνητικά προβλήματα, τα επιλύει, και επιστρέφει τα αποτελέσματα πίσω στις ερευνητικές ομάδες.

Τι επιλύει πραγματικά το DreamLab;

Οι ερευνητικοί μας συνεργάτες έχουν «ανεβάσει» τεράστια ερευνητικά έργα στο cloud. Κάθε έργο περιέχει εκατομμύρια (μερικά ακόμη και 26 εκατομμύρια!) διαφορετικά μικρο-προβλήματα που χρειάζεται να επιλυθούν, ώστε να γίνουν κατανοητά τα δεδομένα.

Κάθε φορά που ενεργοποιείς το DreamLab, κατεβάζεις ένα από αυτά τα προβλήματα και το επιλύεις με την υπολογιστική ισχύ του κινητού σου.

To κινητό του καθενός μας επεξεργάζεται από ένα διαφορετικό πρόβλημα, ωστόσο για κάθε υπολογισμό γίνεται διπλή επίλυση (δύο άνθρωποι επιλύουν ξεχωριστά τον ίδιο υπολογισμό), ώστε οι ερευνητικοί μας συνεργάτες να είναι βέβαιοι ότι έχουν ακριβή αποτελέσματα.

Το DreamLab επικεντρώνεται επί του παρόντος στην επιτάχυνση των ερευνών για τον κορωνοϊό και τον καρκίνο. Μερικά από τα έργα στοχεύουν στον εντοπισμό υφιστάμενων φαρμάκων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού ή του καρκίνου (για φάρμακα που βρίσκονται ήδη σε θεραπευτική χρήση, η έγκρισή τους για χρήση ενέχει μικρότερο ρίσκο, σημαντικά χαμηλότερα κόστη, και μπορεί να υλοποιηθεί πιο σύντομα απ’ όσο θα χρειαζόταν ο σχεδιασμός ενός εντελώς καινούργιου φαρμάκου). Άλλα έργα στοχεύουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα τον καρκίνο, βάσει του γενετικού προφίλ (DNA) του κάθε ασθενούς, αντί του ιστού στον οποίο ξεκίνησε ο καρκίνος στον οργανισμό του.

Ο συνδυασμός μιας μεγάλης κοινότητας (εσάς δηλαδή – τους χρήστες του DreamLab) και της ανάλυσης big data, κάνει πραγματικότητα αυτή την επαναστατική μορφή έρευνας.

Πώς χρησιμοποιεί το DreamLab δεδομένα κινητής τηλεφωνίας

Καθώς το DreamLab χρειάζεται να κατεβάσει τα ερευνητικά προβλήματα από το cloud κι έπειτα να τα επιστρέψει, είναι απαραίτητο να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Μπορείς να επιλέξεις να χρησιμοποιείς το DreamLab μέσω WiFi, και / ή μέσω δεδομένων κινητής.

Τον έλεγχο τον έχεις εσύ, και μπορείς να ορίσεις μηνιαίο όριο χρήσης δεδομένων. Το DreamLab θα επιλύει προβλήματα ώσπου να φτάσει το όριο που έχεις θέσει, και τότε θα διακόψει τη λειτουργία του.

Οι συνδρομητές της Vodafone Ελλάδος δεν χρεώνονται για τη χρήση δεδομένων κινητής από το DreamLab εντός εθνικού δικτύου. Δεν θα εμφανίζεται στον μηνιαίο τους λογαριασμό, και δεν θα συνυπολογίζεται στην προβλεπόμενη εντός παγίου/πακέτου κατανάλωση δεδομένων τους.

Το DreamLab και η ιδιωτικότητά σου

Το DreamLab δεν έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα στη συσκευή σου.

Όπως ακριβώς όλες οι εφαρμογές που κατεβάζεις και χρησιμοποιείς, δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα μέρη του κινητού σου. Απλώς χρησιμοποιεί την υπολογιστική του ισχύ για να επιλύσει υπολογισμούς.

Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να παρέχεις καμία προσωπική σου πληροφορία κατά τη ρύθμιση και χρήση του DreamLab.

Να θυμάσαι ότι, στις συσκευές Android, η εφαρμογή ζητά άδεια πρόσβασης στις «Εικόνες και Πολυμέσα», ώστε να αποθηκεύει προσωρινά τα μικροσκοπικά ερευνητικά προβλήματα για όσο χρόνο αυτά επιλύονται από τη συσκευή σου. Το DreamLab θα ανακτήσει μόνο αυτά τα προβλήματα στις αντίστοιχες τοποθεσίες στη μνήμη του κινητού σου. Δεν ανακτά τα αρχεία φωτογραφιών και πολυμέσων σου.

Τα δεδομένα ασθενών με καρκίνο που κατεβάζει η συσκευή σου προς υπολογισμό, είναι ανώνυμα και μη ταυτοποιήσιμα για τους σκοπούς των ερευνών.

Το DreamLab είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνεις πραγματικά τη διαφορά. Είναι τόσο απλό, που το κάνεις και με κλειστά μάτια.

Απλώς κατεβάζοντας την εφαρμογή και φορτίζοντας το κινητό σου όσο κοιμάσαι – θα βοηθάς στην επιτάχυνση των ιατρικών ερευνών. Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή, τόσο γρηγορότερα λειτουργεί, και τόσο γρηγορότερα μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις έρευνες.

Κατέβασέ το τώρα από συσκευή iOS στο App Store και από συσκευή Android στο Google Play.

To DreamLab είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone. Ο server του DreamLab φιλοξενείται από την Amazon Web Services. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από την ομάδα της Transpire.