Are you looking for information about offers, devices or your account?

Please choose your local Vodafone website

Nový výzkum odhalil protirakovinné molekuly v běžných potravinách

3 minute read

Projekt Imperial College London identifikoval stovky protirakovinných molekul v každodenních potravinách, včetně pomerančů, zelí nebo hroznů, a také objevil existující antidiabetická
a antimikrobiální léčiva, která by mohla být využita také k boji proti rakovině.

Využití umělé inteligence a vašeho nákupního košíku v boji proti rakovině

Projekt s názvem DRUGS (Drug Repurposing Using Grids of Smartphones) kombinuje umělou inteligenci, mobilní superpočítač a velká data, aby jejich pomocí analyzoval miliardy kombinací existujících léků a molekul obsažených v potravinách, a pomohl tak identifikovat kombinace, které bojují proti rakovině.

Výzkum, který byl zveřejněn v prestižním časopise Nature, ukázal, že mrkev, hrozny, celer nebo např. zelí mají nejvyšší počet molekul s potenciálem pomoci v boji proti rakovině. Mnoho z těchto molekul jsou flavonoidy, antioxidanty dodávající pestrobarevnému ovoci a zelenině zářivý odstín. Doufáme, že by flavonoidy mohly pomoci předcházet rakovině potlačením zánětu a kontrolou replikace buněk.

Výzkum také identifikoval řadu existujících léků, které by potenciálně mohly hrát roli v protinádorových terapiích, včetně antidiabetického léku Metformin a antibiotika Rosoxacin. Tyto léky se již používají, což znamená, že jejich využití k léčbě rakoviny s sebou ponese menší riziko a bude vyžadovat méně času na přípravu, než vývoj zcela nových způsobů léčby.

Diagram komplexního zpracování dat v rámci projektu „DreamLab Drugs“

Tato zjištění by nebyla možná bez aplikace DreamLab a jejích stovek a tisíců uživatelů, kteří urychlují výzkum po celém světě.

Aplikaci spustila Nadace Vodafone ve spolupráci s Garvanovým ústavem pro lékařský výzkum v roce 2017. Postupně se aplikace rozšířila do dalších zemí a podpořila další výzkumné instituce. Vznikla tak společná mezinárodní mobilní platforma, která pomáhá urychlit tempo výzkumu rakoviny.

Projekt DRUGS je druhým projektem, který aplikace DreamLab podporuje. Prvním výzkumem byl projekt DECODE, který Garvanův ústav publikoval koncem roku 2017. Tento zkoumal šest různých typů rakoviny a porovnával jejich proteinové struktury. Tato studie našla nový způsob identifikace rakoviny – účinně izolovala 141 různých podtypů rakoviny.

Hnutí občanských vědců

Tisíce uživatelů mobilních telefonů z celého světa, podpořilo projekt DRUGS od DreamLabu – to vědcům z Imperial College umožnilo zpracovat data pro tento projekt za méně než rok. Použitím tradičních výpočetních metod by tento projekt trval desítky let. Uvedeme-li to do souvislostí: standardní stolní počítač běžící 24 hodin denně by data zpracovával 300 let, zatímco 100 000 chytrých telefonů běžících šest hodin v noci by daný úkol zvládne za pouhé tři měsíce.

I když jsou tato zjištění povzbudivá, je zapotřebí dalšího výzkumu k potvrzení dalších klinických vlastností molekul.

Dr. Kirill Veselkov z oddělení chirurgie a rakoviny na Imperial College řekl: „Je to pro nás průlomový okamžik. Dalším krokem je použití AI technologií k prozkoumání dopadu, který mohou mít různé kombinace léků a molekul na bázi potravin na jednotlivce. Abychom postoupili do další fáze projektu, vybudovali jsme tým molekulárních gastronomů, počítačových vědců, vědců v oblasti biochemie / mikrobioty, senzorických vědců, kuchařů oceněných Michelinskou, zdravotníků a lékařů.“

DreamLab je bezplatná aplikace (ke stažení) dostupná ke stažení pro iOS a Android. Uživatelé mohou podporovat několik projektů po celém světě, které pracují na výzkumu rakoviny.

Chcete-li být součástí i vy, jednoduše si stáhněte aplikaci DreamLab a připojte se k tisícům dalších po celém světě, kteří podporují výzkum rakoviny, zatímco spí (a to vše během spánku). 

Další informace o zjištěních projektu DreamLab a projektu DRUGS v Imperial College London najdete v úplné zprávě v Nature Journal.