Are you looking for information about offers, devices or your account?

Please choose your local Vodafone website

Covid-19: DreamLab dokončuje 1. fázi svého projektu Corona-AI

2 minute read

Země celého světa postupně uvolňují svá koronavirová opatření, ale hrozba globální pandemie zdaleka není u konce.

Vědci zkoumají všechny možnosti léčby Covid-19. A právě zde přichází ta pravá chvíle zapojit do boje i váš chytrý telefon. Protože DreamLab, aplikace od Nadace Vodafone, pomůže tuto důležitou práci výrazně urychlit.

DreamLab funguje na principu kolektivního výpočetního výkonu vzájemně propojených chytrých telefonů a pomáhá tak týmu vědců na Imperial College v Londýně. Stolnímu počítači běžícímu 24 hodin denně bude trvat desetiletí, než vypracuje zadaný úkol, ale síť 100 000 chytrých telefonů, které běží pouze přes noc, splní tentýž úkol jen za pár měsíců.

Díky našim uživatelům je nyní fáze 1 projektu Corona-AI dokončena. Práce na projektu byla zahájena v dubnu, uživatelé DreamLabu mu přispěli téměř 100 miliony výpočtů.

Takového čísla bylo možné dosáhnout díky zapojení téměř 140 000 mobilních zařízení, která dokončila v aplikaci DreamLab okolo 1,3 milionu výpočtů. To je v průměru asi 10 výpočtů za noc na zařízení, přičemž kombinovaný výpočetní výkon od DreamLab je několikrát vyšší než superpočítač společnosti Imperial.

Corona-AI Fáze 1 – 100 milionů výpočtů
140 000 telefonů každou noc provede 1,3 milionu výpočtů
140 000 telefonů = tři superpočítače

Tato fáze byla zaměřena na zkoumání tisíců existujících léků a také molekul obsažených 
v potravinách a na identifikaci těch s antivirovými vlastnostmi, které by mohly být použity k léčbě pacientů s koronavirem.

Projekt využívá umělou inteligenci (AI) k identifikaci účinků stávajících léků a molekul obsažených 
v potravinách na genetický profil Covid-19. Umělá inteligence vybírá, které léky a potraviny budou zkoumány. To vše na základě poznatků vědců a také na základě jejich výpočtů.

Fáze 2 se zaměří na optimální kombinace léků a potravin s největším potenciálem zvýšit účinnost proti tomuto onemocnění.

U obou fází bude na vědcích v laboratoři, aby všechna příznivá zjištění z matematických simulací Corona-AI převedli do reálného světa. Teprve potom bude možné dále rozvíjet jakoukoli léčbu.

Dr. Kirill Veselkov, který je hlavním vědeckým pracovníkem projektu na Imperial College v Londýně, zdůraznil význam dalšího vývoje léčby, i když bude vyvinuta účinná vakcína.

„Jakákoli potenciální léčba vyvinutá z tohoto projektu by vakcínu doplnila, nikoli nahradila,“ uvedl Dr. Veselkov. „Zvláště pokud virus mutuje a přizpůsobuje se, takže s námi zůstane i v následujících letech.“

Zapojte také vy své chytré telefony do DreamLabu a přispějte v boji s koronavirem. Aplikace je 
k dispozici pro iOS a Android a lze ji zdarma stáhnout z App Store a Google Play.