Τα τελευταία ευρήματα από την εφαρμογή DreamLab που βοηθά στη μάχη κατά του καρκίνου, μας δίνουν ακόμα ένα λόγο να τρώμε τα λαχανικά μας
Το ερευνητικό έργο του Imperial College του Λονδίνου, εντόπισε εκατοντάδες ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες σε καθημερινές τροφές όπως τα πορτοκάλια, το λάχανο και το σταφύλι, ενώ ακόμη εντόπισε ήδη διαθέσιμα αντιδιαβητικά και αντιμικροβιακά φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και το καρότσι με τα ψώνια ενάντια στον καρκίνο
Το ερευνητικό έργο με την ονομασία «ΦΑΡΜΑΚΑ», συνδυάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη, την υπολογιστική ισχύ των smartphones και τα big data για να επιταχύνει την πρόοδο της ανακάλυψης νέων αντι-ιικών ιδιοτήτων στα ήδη υπάρχοντα φάρμακα και να βοηθήσει στην ανεύρεση αντι-ιικών ουσιών στις τροφές.
Δημοσιευμένη πρόσφατα στο αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό Nature, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα καρότα, τα σταφύλια, το σέλινο, το λάχανο, καθώς και ο παρεξηγημένος κόλιαντρος, είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ουσίες που ενδέχεται να βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι φλαβονοειδή, τα αντιοξειδωτικά που προσδίδουν στα φρούτα και στα λαχανικά τα ζωντανά και έντονα χρώματά τους. Ευελπιστούμε πως τα φλαβονοειδή μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, ελαχιστοποιώντας τις φλεγμονές και θέτοντας υπό έλεγχο τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
Η έρευνα εντόπισε ακόμη ορισμένα υφιστάμενα φάρμακα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην θεραπεία του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του αντιδιαβητικού φαρμάκου Μετφορμίνη και του αντιβιοτικού Rosoxacin. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται ήδη, επομένως η έγκρισή τους για χρήση σε θεραπείες καρκίνου ενέχει μικρότερο ρίσκο και απαιτεί λιγότερο χρόνο από τον σχεδιασμό εντελώς καινούργιων φαρμάκων.
Σχηματικό διάγραμμα του ερευνητικού έργου ΦΑΡΜΑΚΑ του DreamLab
Τα ευρήματα αυτά δεν θα είχαν γίνει πραγματικότητα χωρίς την εφαρμογή DreamLab και τους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες που δίνουν ενέργεια στην έρευνα ανά τον κόσμο.
Η εφαρμογή, που διατέθηκε αρχικά το 2017 από το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Garvan, είναι πλέον διαθέσιμη σε πολλές ακόμη χώρες όπου δραστηριοποιείται η Vodafone, και υποστηρίζει νέους ερευνητικούς φορείς – δημιουργώντας μια διεθνή, συνεργατική, mobile πλατφόρμα που βοηθά στην επιτάχυνση των ερευνών για τον καρκίνο – και όλα αυτά στα χέρια των πολιτών-επιστημόνων.
Τα ευρήματα αυτά είναι το δεύτερο κατόρθωμα της εφαρμογής. Τα πρώτα ευρήματα του ερευνητικού έργου «Αποκωδικοποίηση» δημοσιεύτηκαν από το Ινστιτούτο Garvan στα τέλη το 2017, και αφορούσαν έξι διαφορετικά είδη καρκίνου, συγκρίνοντας τις πρωτεϊνικές δομές τους. Η μελέτη εντόπισε έναν νέο τρόπο προσδιορισμού των καρκίνων – ουσιαστικά απομονώνοντας 141 διαφορετικά υποτύπους καρκίνου.
Ένα κίνημα πολιτών-επιστημόνων
Χιλιάδες πολίτες-επιστήμονες ανά τον κόσμο έδωσαν ενέργεια στο ερευνητικό έργο του DreamLab «ΦΑΡΜΑΚΑ» από τα κινητά τους – δίνοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές του Imperial College να επεξεργαστούν τα δεδομένα του ερευνητικού έργου σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αν χρησιμοποιούσαν παραδοσιακές υπολογιστικές μεθόδους, το έργο αυτό θα είχε χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί. Για να το καταλάβουμε καλύτερα: ένας συμβατικός επιτραπέζιος υπολογιστής που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο θα χρειαζόταν 300 χρόνια για να επεξεργαστεί τα απαιτούμενα δεδομένα, ενώ 100,000 smartphones, δουλεύοντας 6 ώρες κάθε νύχτα, το καταφέρνουν σε μόλις 3 μήνες.
Η Ρούλη Χριστοπούλου, Foundation & Sustainability Lead της Vodafone Ελλάδας θεωρεί πως τα γρήγορα αποτελέσματα επιτυγχάνονται χάρη στην ολοένα αυξανόμενη κοινότητα των αφοσιωμένων Dreamers που συμμετέχουν σ’ αυτή την αυστραλιανή καινοτομία. «Δεδομένου ότι ένας στους δύο Αυστραλούς θα επηρεαστούν από τον καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους, το DreamLab δίνει πραγματικά την ευκαιρία σε όλους μας να γίνουμε μέρος σ’ αυτή την αλλαγή που έρχεται – κάθε βράδυ, δίνοντας ενέργεια στην εφαρμογή και επιλύοντας ερευνητικά προβλήματα.»
Παρόλο που τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τυχόν κλινικές ιδιότητες των ουσιών.
Ο Δρ. Kirill Veselkov, από το Τμήμα Χειρουργικής & Καρκίνου του Imperial College, ανέφερε,
Το DreamLab είναι μια δωρεάν εφαρμογή, διαθέσιμη για συσκευές iOS και Android. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ποια ερευνητικά έργα από όλο τον κόσμο θα υποστηρίξουν, βοηθώντας να γίνουν νέες ανακαλύψεις για τον καρκίνο.
«Εξαρτάται από όλους εμάς να δουλέψουμε και να φέρουμε σε πέρας την εξαιρετικά σημαντική αυτή έρευνα. Όσο περισσότεροι κατεβάσουν το DreamLab, τόσο γρηγορότερα θα δουλεύει – άρα τόσο γρηγορότερα θα ολοκληρώσουμε τις έρευνες», αναφέρει η Ρούλη Χριστοπούλου από το Ίδρυμα Vodafone Ελλάδος.
Για να λάβεις μέρος, απλώς κατέβασε την εφαρμογή DreamLab και μαζί με χιλιάδες ακόμη χρήστες, βοήθησε να επιταχύνουμε τις έρευνες για τον καρκίνο, όσο κοιμάσαι.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα του ερευνητικού έργου «ΦΑΡΜΑΚΑ» του DreamLab σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου, μπορείς να διαβάσεις την πλήρη έκθεση αποτελεσμάτων στο επιστημονικό περιοδικό Nature.