Fase 1 van het Corona-AI-onderzoeksproject is aanzienlijk sneller afgerond dan met standaard onderzoeksmethoden mogelijk zou zijn. Wetenschappers verbonden aan het Imperial College London, hebben de eerste bevindingen van het onderzoek bekendgemaakt, waaronder de identificatie van moleculen met antivirale eigenschappen in plantaardig voedsel zoals bessen (vooral zwarte bessen, veenbessen en bosbessen), appels, sinaasappels, citroenen, kool, broccoli, uien, knoflook, peterselie en bonen.
Uit het onderzoek is ook gebleken dat veelgebruikte geneesmiddelen die worden gebruikt om cardiovasculaire en stofwisselingsstoornissen te bestrijden - zoals simvastatine, atorvastatine en metformine - mogelijk ook werken voor COVID-19. De bevindingen worden nu verder geanalyseerd door de onderzoekers. In deze volgende fase is klinische validatie nodig om te beoordelen welke impact deze moleculen kunnen hebben.
Dr. Kirill Veselkov van het Department of Surgery and Cancer van Imperial College London, die het Corona-AI-project leidt, zegt: “Hoewel er terecht veel aandacht is voor het vinden van een vaccin voor COVID-19, zoeken we ook naar manieren om mensen te behandelen die het virus hebben opgelopen, waardoor de duur of de ernst van de ziekte afneemt. Ook voor COVID-19 patiënten die niet naar het ziekenhuis hoeven, is er behoefte aan goede behandeling. We verwachten dat specifieke voedingsstrategieën - ontworpen met fytochemisch rijke Hyperfoods - een oplossing kunnen bieden om sneller te genezen. "
Helpen bij het bestrijden van COVID-19
Het Corona-AI-onderzoeksproject van Imperial College London is mogelijk gemaakt dankzij DreamLab-gebruikers over de hele wereld. DreamLab gebruikt de collectieve rekenkracht van smartphones om samen een virtuele supercomputer te creëren. Zo kunnen duizenden berekeningen worden uitgevoerd, waarvan de resultaten worden teruggestuurd naar het onderzoeksteam.
Sinds april hebben DreamLab-gebruikers de mogelijkheid om het kankeronderzoeksproject “Medicijnen (fase 4)” van Imperial College London te steunen, dat verbanden onderzoekt tussen specifieke medicijn- en voedselmoleculen en genomische netwerken voor kanker, of het “Corona-AI (fase 1)” project. Tot nu toe hebben bijna 1 miljoen mensen in 17 landen DreamLab gedownload.
Louise Meijer, voorzitter van de Vodafone Nederland Foundation: "Het is fantastisch dat zoveel mensen via DreamLab helpen met het versnellen van cruciaal medisch onderzoek. We willen als Foundation met technologische vooruitgang bijdragen aan een betere toekomst en dat we dit samen met onze klanten en andere smartphone-gebruikers kunnen doen, is extra bijzonder. Iedereen voelt de behoefte om bij te dragen en dat kan op een simpele, doeltreffende en veilige manier met DreamLab.”
Tijdens fase 1 heeft het Corona-AI-project duizenden bestaande medicijnen en voedselmoleculen onderzocht met behulp van kunstmatige intelligentie. Er werden 100 miljoen wiskundige berekeningen gemaakt om wetenschappers te helpen de potentiële effecten op COVID-19 te onderzoeken.
Wanneer alle fasen van het onderzoek zijn voltooid – de verwachting is in december 2021 - zullen de resultaten beschikbaar worden gesteld aan de medische wetenschap om klinische proeven te vergemakkelijken. Voedsel gerelateerde bevindingen kunnen mogelijk worden vertaald in voedingsadviezen voor patiënten die herstellen van COVID-19.
Voor meer informatie over DreamLab en het Corona-AI-project, ga naar: www.vodafone.nl/dreamlab.