Are you looking for information about offers, devices or your account?

Please choose your local Vodafone website

DreamLab pomáhá Imperial College London urychlit hledání léků a „hyperpotravin“, které by potenciálně mohly pomoci pacientům s COVID-19

Díky téměř 1 milionu uživatelů aplikace DreamLab po celém světě dokončila Imperial College London Fázi 1 svého výzkumného projektu Corona-AI během pouhých šesti měsíců. To je podstatně rychleji, než by to bylo možné u standardních výzkumných metod.

Vědci pracující na projektu oznámili první zjištění z výzkumu, včetně identifikace molekul s antivirovými vlastnostmi v každodenních rostlinných potravinách, jako jsou bobule, zelí, brokolice, citrusové plody, cibule, česnek nebo fazole.

Studie také zjistila, že běžné léky používané v boji proti kardiovaskulárním a metabolickým poruchám – jako je simvastatin, atorvastatin a metformin – mohou být také využity v léčbě COVID-19. Zjištění budou nyní ověřena pomocí klinických studií.

Dr. Kirill Veselkov z oddělení chirurgie a léčby rakoviny, který na Imperial College vede projekt Corona-AI, říká: „I když je správné se zaměřit na nalezení vakcíny proti COVID-19, hledáme způsoby jak pomoci lidem, kteří COVID-19 onemocní.“

„U pacientů, jejichž stav nevyžaduje hospitalizaci, je potřeba inovativní a nákladově efektivní ambulantní léčby.“

Loading...

Pomoc v boji proti COVID-19

Výzkumný projekt Corona-AI probíhá díky uživatelům aplikace DreamLab po celém světě.

DreamLab pracuje s využitím kolektivní výpočetní kapacity chytrých telefonů a vytváří tak virtuální superpočítač schopný zpracovat mnoho tisíc výpočtů, což urychluje dobu potřebnou k dosažení výsledků.

Od dubna 2020 mají uživatelé aplikace možnost podpořit buď výzkumný projekt společnosti Imperial pro výzkum rakoviny, projekt DRUGS (Fáze 4), který zkoumá vazby mezi konkrétními molekulami léků a potravin a genomické sítě rakoviny, nebo Corona-AI Fáze 1. Do projektu Corona-AI se zapojil už 1 milion uživatelů v 17 zemích.

Během Fáze 1 prozkoumal projekt Corona-AI tisíce existujících molekul léků a potravin pomocí umělé inteligence. K tomu bylo potřeba provést 100 milionů matematických výpočtů, které pomohly vědcům prozkoumat jejich potenciální účinek na COVID-19.

Až budou dokončeny všechny fáze výzkumu – odhad je v prosinci 2021 – výsledky budou zpřístupněny celé lékařské komunitě. Tím budou výrazně usnadněny následné klinické studie. Objevy související s potravinami by mohly být převedeny do stravovacích doporučení pro pacienty zotavující se z COVID-19.

Další informace o DreamLabu a projektu Corona-AI najdete na https://www.nadacevodafone.cz/programy/technologie-pro-spolecnost/aktualni-projekty/dreamlab.html